Genetik!

Puh, suttit några timmar med genetik nu, jag har gjort ett stipendium till en liten minikurs jag ska ha på LU :)
Ja just det, jag är inte bara kaninuppfödare och kaninnörd, jag är genetiknörd också! 
För er som int evet vad genetik är, så handlar det om gener. Vilka gener kaninen kan bära på, hur i helvete kan det bli en viltgrå kanin efter en vit rödögd och en zobelsiames blå, osv osv. Ja, gener helt enkelt!

Då jag inte kommer ha med mina egna kaniner, då jag har någon sorts sjukdom i kaningården, verkar inte som coccidios efter obduktion hos veterinär, men prover inskickade till SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, och jag hoppas de hittar något fel! För mina kaniner tunnar av en efter en, 11 av 24 drabbade, än så länge. Jag vill veta vad det är, så jag kan behandla kaninerna! Jag vill inte behöva avliva allihopa, eller drygt hälften, usch nej! Så jävla mycket pengar jag lagt ned på de där djuren, tid och kärlek. För att inte tala om att de faktiskt är liv! Nej, mina stackars pälsklingar <3
Istället så ska jag ta med en kompis kaniner (belgiska jättar, jisses!), hämta hem kaniner åt en annan kompis, bära kaniner fram till domarna på fredag, och så har jag erbjudit mig att sitta i Dalarnas KAFs LU-monter. Ja, jag kommer nog ha att göra! För att inte tala om LU-festen på lördag! 200 kaninuppfödare i samma rum med god mat, musik och ett trevligt humör, längtar!

Åter till kursen, har 3 anmälda än så länge, och Sveriges bästa (i mitt och många andras tycke) på genetik ska hjälpa mig att lära ut :) Hoppas dock några fler vill vara med, jag hade tänkt mig typ 5 st.
Kommer dock inte ta betalt, jag har ju inget företag och vill inte ta betalt i svarta pengar!

Men nu är stipendiet klart, förut diverse stavfel och slarvfel, men jag ska gå igenom det imorgon. nu ska jag ut med Winnie på en kissrunda innan jag stupar i säng, låter er njuta av ett litet genetikschema sålänge :) 

Gonatt!

(klickbar bild)



Britt!

Jag och Peter har börjat fundera på vad nästa katt blir, och jag har blivit riktigt sugen på brittiskt korthår.. I färgen lila! Hade tänkt köpa något liknande Luna, men det är så jävla svårt att hitta seriösa "blandrasuppfödare", och dom tar hutlöst betalt. Lika bra att lägga till en tusenlapp och köpa en renrasig katt? 
Peter vill ha en liten kille, jag skulle tycka det var häftigt med en chokladpadda eller lilapadda... Alltid älskat paddor! Jaja, vi får se vad det blir :) 

Här är en lila britt iallafall, söööt! Vad jag läst i rasbeskrivningar så passar rasen den "sorts" att vi vill ha i temperamentet också :) 



Lillskruttan <3

Nu är vår lilla misse kastrerad, och stackarn har ont!
Vi kom hem runt halv tolv, och sedan dess har hon inte lyckats ligga ner, hon har provat lite försiktigt men satt sig direkt. Men för runt 10 minuter sedan så lyckades hon äntligen lägga sig! Efter drygt 9 timmar sittandes... Hon har suttit och halvsovit och gungat för hon har varit så trött, lillgumman! <3
Men nu ligger hon och sover så skönt, hoppas hon får sova en bra stund och att de känns bättre när hon vaknar, konstigt att se min galna katt så lugnt och försiktig! 
Som tur är så piggnar hon på sig snart :) 

Gammal bild från i somras



Bloggtips!

Ett väldigt bra inlägg, kan inte hålla med mer :) 
http://perta.blogspot.com/2012/01/kanske-dags-att-vakna-upp.html

Det är ju det genus handlar om, att tillåta istället för att begränsa. Att ge barnen mer möjligheter. Om man sätter på pojkar bara typiska pojkkläder och flickor bara typiska flickkläder, då blir de ju behandlade som just flickor och pojkar, av alla. 
Jag har läst mycket om genus och jag tror inte alla förstår, men det är ju så det är. Det är i de traditionella könsrollerna som vi alla växt upp i och blivit fostrade till, både av föräldrar och omgivningen, dock omedvetet, för de har själva växt upp under de förhållanderna. 
Och det handlar inte bara om kläderna, men det är en början. Tyvärr så påverkar vårt utseende hur vi blir behandlade. Så fram med färgglada fina kläder!

Mina framtida barn ska få vara barn, inte pojkar eller flickor :) (Nope, jag är inte på smällen, lika bra att skriva det så att folk inte får för sig något :P )
Sedan när de blir nog stora så att de själva kan uttrycka vad de vill ha på sig, då får de såklart välja. 
Det är det jag tycker är fördelen med "genusgalningarna" -valfrihet. De accepterar de som klär sina barn i sk. genuskläder, och de som inte gör det, helt okej! Man väljer själv vilka kläder man sätter på sina barn och vilken framtid man skapar för dem :) 

Men det är klart, lite upprörd blir man ju när när man ser exv "always rosa prinsessa" och "mörk, tuff pojke", men men, det är deras barn och de klär dem som de vill :) Hoppas bara att de inte får höra "Nej, du kan inte få tröjan med bilar, den är för pojkar"/"Nej, du kan inte få tröjan med rosa fjärilar, den är för flickor", för då förstör man ju barnens valfrihet. Tänk och flickan älskar bilar och traktorer? Tänk om pojken älskar fjärilar och hello kitty?  Tänk om de HADE älskat respektive om de hade fått möjligheten att få uppleva detta? 
Och genustokar sätter inte på kläder för motsatt kön för att "ändra" barnen, de flesta sätter på "både och". En pojke kan ha en tröja med bilar, men han kan ha en tröja med hellokitty också. Samma sak med flickorna. 

Jaja, detta blev mycket klädsnack ändå och längre än jag trodde, men ni kanske förstår lite vad jag menar? 
Slänger in lite fler länkar på bra inlägg jag tycker alla ska läsa!

Först ut är Teskedsmamman. 
I första inlägget förklarar hon genus klockrent
http://www.teskedsmamma.se/2011/10/nar-jag-anda-kor-genusracet-igen.html
Andra inlägget blir jag jävligt ledsen när jag läser. Om jag kommer ihåg rätt så har Teskedsmamman inte alltid sysslar med genus, utan det är något hon upptäckt på senare år. Hennes ens son fick då en stor kärlek för Hello Kitty, ända fram till en dag, när han såklart blev retad. Tänk om dessa könsroller inte hade funnits? Då hade han fått tycka om den där katten hur mycket han ville!
http://www.teskedsmamma.se/2011/10/sa-var-da-dagen-har.html



En hel kategori, men bilder på en massa "genuskläder" från Mansondust som har 2 döttrar och 2 söner. Ena dottern älskar klänningar och kjolar, och det får hon ha. Jag älskar färgerna! Bloggen är också underbar, läs hela!
http://mansondusts.blogg.se/category/dagens-outfit.html


Och såklart underbara Lady Dahmer.
Läs gärna så mycket ni orkar i kategorin "Feminism, genus och normer" 
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/category/feminism.html

Annars finns här lite godbitar jag plockat ut:
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/category/feminism.html
"Genuskamp":
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2011/december/utkast-dec-12-2011.html
"Jag är mer än en fitta":
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2011/december/jag-ar-mer-an-en-fitta.html
"Flickor är mindre än pojkar", tydligen, för barnkläder för flickor än mindre än barnkläder för pojkar:
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2011/december/utkast-dec-7-2011.html
Varför måste barn koncentrera sig på utseende, varför får de inte bara vara barn?
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2011/december/barn-ska-inte-behova-oroa-sig-om-de-ar-fina-e.html
Färgglatt!
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2011/october/byraladan-20.html

Och en låååångt inlägg som förklarar genus, men så jävla bra!
http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2010/august/utkast-aug-18-2010.html



Slänger in lite bilder så att inlägget inte blir så tråkigt. Färgglada, GLADA kläder!










Happy

Ny energi, lite ny lust för att leva, ny soffa och min fina man, jag är glad just nu!

Och på torsdag ska Luna kastrerar ismärkas i örat, då är hon dubbelmärkt, skönt!

Happy!!


Älven

Lycklig hund med boll, första turen på älven denna vinter :)


LU!!

Lu närmar sig! Jag anmälde fyra kaniner i förrgår, och idag lyckades jag fixa boende :P 
Nu längtar jag tills det är dags :)